W160216 HILDRETH POWERUNDERMINES 850×368
Magt hæmmer lederes præstationer

En række nye studier på University of California Berkeley, har vist at oplevelsen og besiddelsen af magt gør to meget modsatrettede ting:

  • Individuelt fremmer det magtfulde persons præstationer, informationsbearbejdning, kreativitet og koncentrationsevner.
  • Socialt hæmmer det den magtfulde persons kreativitet, beslutningstagning og evne til at opnå en aftale i komplekse forhandlinger.

Forskerne har fundet en lang række tegn på, at denne modsætning skyldes følgende:

Når magtfulde mennesker interagerer med andre, så gør deres forventninger om magt dem sårbare over for konflikter, fejlkommunikation, hvilket underminerer deres kollektive præstationer.

Det sker naturligt nok særligt i ledergrupper, hvor alle deltagere besidder organisatorisk magt.

 

Læs mere om forsøget Powerfull People Underperform When They Work Together

På Henley styrker gensidig læring lederudviklingen

En meget uhensigtsmæssig tendens, da virksomheders ledergrupper især har brug for at udvise kreativitet og evnen til at tage beslutninger samt skabe aftaler i komplekse forhandlinger.

Denne problemstilling er også noget vi kender på Henley’s MBA uddannelse, hvor magtfulde ledere gennem 70 år er blev samlet i grupper for at lære mere om ledelse og om dem selv.

For at imødegå de negative aspekter ved magtfuldhed i grupper har vi på Henley en lang tradition for at skabe collaborative learning – hvor magten kan lægges på hylden for en stund,  og de kan udvikle sig i et mere magtfrit rum.

 

Det skrev Børsen for nyligt en længere artikel om, som du kan læse her (kræver login): Gensidig læring styrker ledere 

By: jeppe.scharling

Del denne artikel på:

TwitterFacebookLinkedInEmail

Relateret artikler

Dansk ledelse er unik – især kombineret med et globalt udsyn

  • 29. november 2016
Set med en amerikaners øjne er den skandinaviske, og især den danske måde at lede på helt unik. Især hvis den kombineres med en amerikansk ’can do’-attitude.Da Chris Shern første gang kom til Danmark for 32 år siden som udvekslingsstudent i seks måneder, stod det ikke skrevet, at han senere i…

Filantropisk iværksætter med forretningsmæssig forståelse

  • 20. april 2017
Kan passion, idealisme og tro på det gode i mennesker, forenes med professionel forretningsudvikling og fokus på kommercielle interesser? Ja, og det er not-for-profit NGO’en GAME et slående eksempel på. Hvad der startede som spæde tanker om at udbrede gadekulturens evne til at samle og engagere unge fra udsatte boligområder,…

Johan Bülow: Fra strandkiosk til lakridsimperium

  • 3. februar 2017
Som barn var han kioskforpagter, barchef og frugtforhandler på barndomsøen Bornholm. Han fik sit første CVR-nummer i en alder af bare 14 år. I dag, små 20 år senere, er han grundlægger og hjernen bag succesvirksomheden Lakrids by Johan Bülow. En forretning med 200 ansatte, trecifret milliomsætning, massiv profit, 14…