W160216 HILDRETH POWERUNDERMINES 850×368
Magt hæmmer lederes præstationer

En række nye studier på University of California Berkeley, har vist at oplevelsen og besiddelsen af magt gør to meget modsatrettede ting:

  • Individuelt fremmer det magtfulde persons præstationer, informationsbearbejdning, kreativitet og koncentrationsevner.
  • Socialt hæmmer det den magtfulde persons kreativitet, beslutningstagning og evne til at opnå en aftale i komplekse forhandlinger.

Forskerne har fundet en lang række tegn på, at denne modsætning skyldes følgende:

Når magtfulde mennesker interagerer med andre, så gør deres forventninger om magt dem sårbare over for konflikter, fejlkommunikation, hvilket underminerer deres kollektive præstationer.

Det sker naturligt nok særligt i ledergrupper, hvor alle deltagere besidder organisatorisk magt.

 

Læs mere om forsøget Powerfull People Underperform When They Work Together

På Henley styrker gensidig læring lederudviklingen

En meget uhensigtsmæssig tendens, da virksomheders ledergrupper især har brug for at udvise kreativitet og evnen til at tage beslutninger samt skabe aftaler i komplekse forhandlinger.

Denne problemstilling er også noget vi kender på Henley’s MBA uddannelse, hvor magtfulde ledere gennem 70 år er blev samlet i grupper for at lære mere om ledelse og om dem selv.

For at imødegå de negative aspekter ved magtfuldhed i grupper har vi på Henley en lang tradition for at skabe collaborative learning – hvor magten kan lægges på hylden for en stund,  og de kan udvikle sig i et mere magtfrit rum.

 

Det skrev Børsen for nyligt en længere artikel om, som du kan læse her (kræver login): Gensidig læring styrker ledere 

By: jeppe.scharling

Del denne artikel på:

TwitterFacebookLinkedInEmail

Relateret artikler

Sådan bliver du fremtidsnavigatør

  • 27. august 2016
Personal Knowledge Mastery er fremtidens tilgang til livslang læring og et effektiv redskab til at tage ansvaret for egen udvikling og karriere. Nyt kursus viser vejen og klæder danske ledere på til fremtidens digitale virkelighed. Strategier bliver hurtigere forældede. Nye konkurrenter opstår uden for ens etablerede branche. Tempoet skrues op.…

Education in the bush – the study trip to South Africa

  • 18. november 2016
Looking back at the MBA journey some of the best moments were without of doubt in South Africa at the study trip. A study trip that has changed how I look at problems and challenges when living in the happiest and maybe safest place on earth – Denmark.This article is a…

Johan Bülow: Fra strandkiosk til lakridsimperium

  • 3. februar 2017
Som barn var han kioskforpagter, barchef og frugtforhandler på barndomsøen Bornholm. Han fik sit første CVR-nummer i en alder af bare 14 år. I dag, små 20 år senere, er han grundlægger og hjernen bag succesvirksomheden Lakrids by Johan Bülow. En forretning med 200 ansatte, trecifret milliomsætning, massiv profit, 14…